Posuď knihu podle obalu (5)

8
COMMENTS
Po delší odmlce přidávám další příspěvek do meme pořádaného Syki.



Suzanne Collinsová
HUNGER GAMES - ARÉNA SMRTI

Oficiální anotace:
V troskách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji.
Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou. Poslušnost si udržuje kláním Hunger games – zvrácenou televizní reality show, ve které každoročně jedna dívka a jeden chlapec z každého kraje nedobrovolně bojují o život.
Šestnáctiletá Katniss chce zachránit svou sestru, která byla vylosována, a nabídne svou účast dobrovolně.
Do hry o přežití se přidávají i lidskost a láska…
Dokáže přežít v divočině, když se všichni snaží o to, aby nespatřila další úsvit?



Musím říct, že obálky téhle trilogie mi zrovna dvakrát do oka nepadly. Nedovedu moc vysvětlit proč, ale zkrátka se mi nelíbí, a kdybych se měla rozhodovat jen na základě obálky, asi bych po knížkách nesáhla. Mnohem víc se mi líbi třeba jejich německé verze. Ačkoli někdo může namítat, že jsou až příliš něžné nebo křehké... ale proč ne? Na druhou stranu mám za sebou teprve první díl, tak možná na konci budu obálky soudit jinak... :)




Pracovní review: GLEE - SUMMER BREAK

1
COMMENT
Sophia Lowell
GLEE - SUMMER BREAK

Pan Schuester a většina členů Glee klubu se těší na hudební tábor pro mládež, který se McKinleyova střední chystá pořádat a kde by měli dělat vedoucí a učit děti do-re-mi. Ale Rachel Berryová má na léto své vlastní plány - Rachelino hvězdné léto! Bude to čas nabitý vším možným, náročný program složený z různých přednášek, cvičení a dokonce i jinak téměř neuskutečnitelného setkání s broadwayskou agenturou, která hledá talenty. Rachel už má svou cestu ke hvězdám jasně narýsovanou. Ovšem poté, co se pořádně uhodí do hlavy, probudí se jako broadwayská hvězda s vlastním tryskáčem a McKinleyova je vzhůru nohama – Mercedes je hlavní roztleskávačka, Santana si hraje na světici, Sue se chová mile a Brittany vede Glee klub!
Je to všechno jenom Rachelina noční můra? To se dozvíte ve třetí knize na motivy seriálu Glee...

Nejsem žádný bláznivý fanoušek tohohle seriálu. Knížky čtu vlastně jen proto, že je to součástí mojí práce, jinak bych se k nim asi vůbec nedostala. A možná ani k seriálu. Třeba se mi to jen zdá, ale u nás se mu ani zdaleka nevede tak dobře jako jinde ve světě, kde všichni doslova šílí z každého nového dílu. Netušíte, čím to může být? Glee má totiž všechno, co seriál pro potenciální úspěch potřebuje - chytlavý a trochu potrhlý příběh, pohledné herce, atraktivní středoškolské prostředí a hlavně tu hudbu... Hudba je středobodem celého seriálu a s ní to stojí a padá. A ta hudba je fakt dobrá. Mě samotnou překvapilo, jak moc (ač jsem neviděla zdaleka všechny díly všech sérií...). Ale zpět ke knize. Do té pochopitelně hudbu nenacpete. Tedy ne hudbu v pravém slova smyslu - hudebních odkazů je v knížkách Glee celá hromada, jen tak jaksi, ehm, nehrají :D To je možná jeden z největších nedostatků těchhle knížek. Protože když z muzikálového seriálu uděláte knihu, nikdy to nebude tak docela ono. Ale na druhou stranu se Sophia Lowell snaží, seč může, aby měly knihy jinou přidanou hodnotu - první knížka byla například prequelem k seriálu, tedy něčím, co v televizi neuvidíte, protože se to odehrálo, než vypukla ta celá velká show.

 
Výborná ukázka z první série, sice blbá kvalita, ale co... ach ten "Barney" :D

A pokud jde o tenhle třetí díl - ten je podle mého názoru bez nadsázky nejlepší ze všech. Má totiž opravdu něco navíc. Jednak se autorka očividně trochu vypsala, takže knížka je svižnější, trochu dospělejší a i té ironie a sarkasmu je tam víc. A to je něco, co podle mě ke Glee rozhodně patří. Navíc má dost specifickou zápletku, o níž se můžete dočíst už v anotaci. Rachel se uhodí do hlavy, když si ve svém pokoji zkouší nové boty na podpatku, které si nechala poslat kvůli tanečním kurzům, kam chtěla s Finnem v létě chodit (chudák Finn moc nechtěl, překvapivě :)). A když se probere, sedí ve svém vlastním tryskáči, je hvězda na Broadway, Kurt jí dělá osobního poradce (protože s ní jinak nikdo nevydrží...) a právě jsou na cestě zpátky do Limy, kde má Rachel vystoupit ve své bývalé škole. A od toho osudného léta, kdy odmítla dělat vedoucí na hudebním táboře, co zorganizoval pan Schuester, uplynul pouhý rok. Rachel si nic nepamatuje a tak postupně odhaluje, co že se to vlastně to léto všechno stalo a jak to, že je celá McKinleyova vzhůru nohama... zjišťuje, že přišla téměř o všechny kamarády a že život slavné hvězdy není tak růžový, jaký si ho vysnila...

To, že se Rachel na konci knihy probere zpátky ve svém pokoji s boulí na hlavě, je snad jasné každému trochu gramotnému čtenáři, proto tuhle informaci ani nepovažuju za spoiler. Zajímavější je spíš sledovat tuhle alternativní realitu a co udělala s našimi oblíbenými hrdiny. Sophia Lowellová se s nimi totiž opravdu nepáře. A to je přesně to, co mě na knížce bavilo. Bylo to zas něco jiného, něco, co jsem v Glee nějak nečekala, protože prozatím běželo v normální časové linii, žádné výlety do budoucnosti. Byla jsem zvědavá, jak s tím autorka naloží a kam až to dovede. A tím, že ten seriál neznám tak dokonale, dost jsem se bavila, když se tu a tam objevila zmínka, kdo že s kým už něco měl, protože lidi, teda, v tomhle seriálu fakt taky každý s každým... :D Jednoduše řečeno, pokud jste fanoušci Glee, určitě si knihu přečtěte, nebudete litovat. A pokud fanoušci nejste, ale hledáte pohodové a oddychové čtení na léto, Glee je taky dobrá volba. Ovšem pokud seriál vůbec neznáte, doporučuju začít s první knihou. Nebo si pustit pár dílů první série :) Jinak nebudete vědět, která bije. A na závěr vás požádám o jednu radu. Knížka se v angličtině jmenuje Summer Break, což by se snadno dalo přeložit jako Letní prázdniny. Ovšem vzhledem k obsahu dostává to slovíčko "break" ještě trochu jiný nádech a já bych nerada, aby se to v českém názvu ztratilo, protože by to byla škoda... Jen si s tím moc nevím rady...

Proto vyhlašuju anketu! 

Najdete ji v mém postranním panelu a hlasujte, který název by se vám pozdával nejvíc, případně mi nějaký svůj vlastní návrh napište do komentářů pod článek. Předem dík moc! A abych nezapomněla, knížce dávám, po dlouhé úvaze tři hvězdičky:

 


Letní dumání - Moderní upíři a vlkodlaci

9
COMMENTS

Tohle meme je součástí Léta s knihou, které pro nás všechny moc pěkně vymyslely a naplánovaly Syki a Abyss. Jeho cílem je se každý čtvrtek zamyslet nad daným tématem... pro tento týden jsou na řadě moderní upíři a vlkodlaci...

Říkám rovnou, že s tímhle tématem si moc nevím rady... Nejsem zrovna velká fanynka upírských příběhů, ale možná je to tím, že jsem jich tolik nečetla a nejvíc mi utkvělo Stmívání a to ve mně zrovna nevzbudilo nadšení... Ale o tom jsem už psala mockrát, takže to tu nebudu znova otvírat... Znám série Darrena Shana a Olivera Nocturna, ale to asi nebudou ti upíři, o kterých by dneska měla být řeč... Je to zvláštní, protože mám ráda fantasy i paranormální příběhy, jen ti upíři mi zkrátka k srdci nějak nepřirostli. Vlastně je legrační sledovat, jak se trendy v YA poslední léta mohutně upínají k nejrůznějším, ale v zásadě podobným tématům. Jak a čím to všechno začalo? Možná už se mi budete smát, že ho zase vytahuju, ale podle mě v tom trochu má prsty zas ten Harry Potter (a i tam se objevuje upír i vlkodlak, takže nejsem tak docela mimo mísu :D). Byla to jedna z prvních knih, kterou četli lidé nejrůznějšího věku. A možná že právě tohle položilo základy YA knih, jaké známe dnes. Dřív takové přece nebyly. Nebylo jich tolik a tématicky byly taky někde trochu jinde. No a další, komu je potřeba přičíst určitou zásluhu za rozvoj YA, je skutečně ta Stephenie Meyer a její Stmívání. Ona poprvé (minimálně v celosvětovém měřítku) nastavila určitá pravidla pro to, jak má taková knížka pro správného teenagera vypadat. A od té doby se spousta jejich následníků řídí podle několika základních pravidel:
  1. Holky čtou víc, proto se vyplatí mít hlavní hrdinku ženského pohlaví
  2. Součástí příběhu musí být romantická zápletka. Může být coby hlavní motiv nebo jen vedlejší (což je stále častější)
  3. ON musí být buď naprosto dokonalý, ale chovat se jako pitomec, nebo být ne příliš zajímavý na první pohled a trochu ňouma, který se však během děje ukáže coby pravý hrdina
  4. Příběh musí mít určitý přídech fantastična, paranormálna, sci-fi...
  5. Happy end (ač to už dneska taky tak docela neplatí...)
Každá kniha musí mít nějakou přidanou hodnotu, kterou obecně zmiňuju v bodu čtyři. Jen obyčejné příběhy už nefrčí. Dneska jsou nejvíc v kurzu dystopie, měli jsme tu čaroděje a čarodějky nejrůznějších druhů, anděle a démony... A všechno to začalo právě s upíry, kteří jsou nádherní až se z toho rozklepete a na slunci se třpytí... Možná se okrádám o velkou část literárního světa a poznání, ale prostě mě to neláká. Proto jsem nečtla ani Vampýrskou akademii, ani Upíří deníky ani vlastně nic dalšího podobného... a nějak mi z té mojí dnešní úvahy vypadli ti vlkodlaci. Musím říct, že jsem nikdy nepochopila, co mají vlastně s upíry společného... jen proto, že je do jedné knížky smíchala Meyerová? Ale to asi bude tím, že mám mezery ve vzdělání, je dost dobře možné, že boj mezi upíry a vlkodlaky zuří odjakživa... :)

Vyrostla jsem v jiné době, pro mě byly příběhy o upírech spojovány s Draculou a s Upírem z Feratu, což byl film, který bavil hlavně moje rodiče... :D Upíři byli děsivá stvoření, co přes den spí, sajou krev nevinným pannám a platí na ně česnek... (a to mě zrovna neohromovalo) Nejvíc cool bylo Interview s upírem (což je ostatně dokonalý film s rozkošně mladým Bradem Pittem...) a Buffy, která mi vždycky připadala trochu jako trapárna. Nedovedu říct, která z variant upírů a vlkodlaků je lepší - jestli ta starší a tradičnější, která vám nažene víc hrůzy, nebo ta moderní a sexy, která z té staré ale v podstatě vychází. Určitě bych ji nezatracovala, je to zkrátka vývoj. Jak se mění způsob psaní, proměňují se i témata, to je přirozené. A tak pokud někoho fascinovali upíři, je samozřejmé, že si řekl, co kdyby se tohle téma dalo posunout dál, udělat z něj něco modernějšího... což se na celé čáře povedlo! Abych nezapomněla, nečetla jsem ani Maggie Stiefvaterovou... takže celý tenhle můj příspěvek je opravdu téměř naprosto plácání o knihách, které neznám. Přesvěčte mě, stojí za to si je přečíst? Co vás na nich uchvacuje? Jsem otevřená jakýmkoli argumentům a děsně zvědavá :)

My Week in Progress (3)

4
COMMENTS
meme by Nikki Finn

  1. Která kniha, kterou jsi nečetla, tě zaujala na blozích či GoodReads?
    Starcrossed

  2. Jaký film jsi viděla naposled a byl dobrý?
    Milk. Film podle skutečné události, mám moc ráda Seana Penna, takže se mi líbil.

  3. Čím sis naposledy udělala radost?
    Udělala jsem velké rozhodnutí, že až dostanu peníze za poslední překlad pořídím si tuhle hračku. Nebo možná dřív napíšu Ježíškovi :D

  4. Co naposledy se ti zdálo?
    Moje sny jsou hodně závislé na tom, co čtu nebo prožiju těsně před usnutím. Takže tenhle týden jsem celý létala do vesmíru a všechno kolem bylo fialové a třpytivé… :D

  5. Jaké motto, hláška či věta z knihy či netu se ti líbila za poslední týden?
    Maybe the secret of the stars has nothing to do with being alone. (Across the Universe)

  6. Tři věci, na které máš právě teď chuť?
    Croissant (leží mi na stole), kafe a ještě jeden croissant

  7. Jakou hudbu v těchto dnech posloucháš?
    Tento týden nic specifického. Můj iPod jede na random.

  8. Kdyby tě celý svět teď poslouchal, co by jsi mu sdělila?
    Lidi, vemte si dovolenou! Práce neuteče!

  9. Kdy ses naposledy od srdce zasmála?
    Eeee, asi to byl smutný týden…:(

  10. Nejbáječnější věc/počin celého týdne?
    Čtu víc, než pracuju, ač se to často slévá v jedno. No není to báječné? :)

PS: ode dneška mě můžete sledovat a lajkovat i přes NetworkedBlogs - odkaz je tady, nebo v mém postranním panelu ;) Ach ta technika...
 

    Waiting on Wednesday (6)

    0
    COMMENTS

    ...je meme pořádané Breaking the Spine, ve kterém jde o to představit knihy, co jsme ještě sice nečetli, ale nemůžeme se jich dočkat.



    Sara Shepard
    NEVER HAVE I EVER

    Není to tak dávno, kdy jsem měla všechno, co si jen holka může přát: úžasné přátele, dokonalého kluka, milující rodinu. Ale nikdo z nich neví, že jsem pryč, že jsem mrtvá. Moje dlouho ztracené dvojče Emma zaplnila moje místo, aby zjistila, jak to bylo s mou vraždou. Spí v mém pokoji, nosí moje oblečení a říká mým rodičům mami a tati.
    A můj vrah sleduje každý její krok.
    Pamatuju si jen málo ze svého života, jen takové záblesky a vše, co můžu dělat, je sledovat Emmu, jak se snaží vyřešit záhadu mého zmizení. Ukáže se, že já a mí přátelé jsme hráli hodně her, her, které ničily lidské životy. Je tolik lidí, kteří by se mi mohli chtít pomstít. Tolik lidí, kteří touží, abych já - a teď i Emma - byla mrtvá...
    Očividně mám teď Sara-Shepard-období :D A na druhý díl The Lying Game jsem fakt zvědavá. Ačkoli je mi jasné, že se tam zas nic nevyřeší a budu muset čekat na trojku... ale to je jistě autorčin dobře promyšlený zájem... Takže už aby vyšel!

    Sláva Syki!

    3
    COMMENTS
    Ano, i já jsem propadla grafickému talentu naší drahé Syki z Knižního doupěte. Díky ní si teď můžete stáhnout můj button, jehož kód najdete tady a taky v mé postranní liště...



    Zároveň vám představuju i svůj zbrusu nový podpis, též z dílny Syki... Mám ještě další dvě barevné varianty, takže ho možná budu střídat podle nálady... No není ta holka boží? :D Díky!

    Chcete vědět, co chystá CooBoo do konce roku?

    11
    COMMENTS
    Protože mám díky své práci spoustu zajímavých informací, chci se o ně podělit... O některých už víte, něco už vyšlo, něco bude novinka a snad vás to bude zajímat :) Takže co že to nakladatelství CooBoo chystá do konce roku? Připravte se na nálož informací, tenhle článek bude mít nejmíň kilometr... :D

    ČERVENEC

    Pokračování strhujícího příběhu moderních čarodějek!
    Po zasvěcení do Tajného kruhu mladých čarodějek se Cassie opájí svou nově nalezenou mocí, která je stejně návyková jako nebezpečná. Octne se mezi dvěma soupeřícími klany a záhy stojí před zásadním životním rozhodnutím: Má zradit ty, které miluje, nebo se doznat a riskovat tak vyhoštění z kruhu?

    Druhý díl Tajného kruhu, podle mě ještě povedenější než jednička, která mě docela překvapila. Nečetla jsem Upíří deníky, ale tohle fakt stojí za to :) O obálce jsem vám už psala tady...


    Další díl Pupíků je na světě. A je v něm ještě víc podlosti, zákeřnosti a žárlivosti, než si umíte představit. Nenechá se nakonec Karin ranami osudu zlomit? Nestane se z ní stejná mrcha, jako jsou Jenny a Vicky? I Dan bude mít pěkně popletenou hlavu, jak si ho Melánie omotává společně s celou školou kolem prstu. Můžeme vůbec doufat, že zvítězí pravda nad lží a přetvářkou? A co souboj krásek? Vzdají se Jenny a Vicky svého výsadního postavení?

    Neznáte Pupíky? Jestli máte aspoň trochu rádi komiksy, bude se vám to líbit. Já nejsem zrovna komiksový fanda, ale když jsem četla tohle, lámala jsem se smíchy jako blázen, fakt dobrý :D Se čtvrtým dílem vychází i dotisk jedničky, lepší bude začít od začátku...


    SRPEN

    Sarah má před sebou poslední ročník střední školy. A i když je trochu knihomol a chce se dostat na prestižní univerzitu, aby mohla studovat žurnalistiku, doufá, že by třeba mohla potkat také svou první velkou lásku. A pak přijde do třídy Rock, a jako by se sny staly skutečností. Ovšem má to dvě drobné vady na kráse. No dobře, dvě ohromné vady. Jednou z nich je její neúměrně velký a nepřehlédnutelný nos a druhou fakt, že se do Rocka zamiluje také její nejlepší kamarádka – bezchybná Kristen. Sarah se tak stává novodobým Cyranem, trpícím pro štěstí svých nejbližších.

    Tuhle knížku jsem ještě nečetla, ale těším se, až se na ni vrhnu v češtině, protože narážím na samé nadšené recenze. Obálka české verze je uzpůsobená edici, ve které knížka vychází, tedy aby vypadala podobně jako třeba tyhle...


    Já, písničkáŘ
    Já, písničkáŘ je originálním zpěvníkem mladého písničkáře Tomáše Kluse, o němž se mluví jako o pokračovateli Karla Kryla či Jarka Nohavici. Obsahuje akordy a noty k písním z obou doposud vydaných desek a k tomu i něco navíc... Kromě písní tu najdete také fotky z koncertů a nahrávání nové desky, průvodní slovo Tomáše Kluse a hromadu trefných komentářů...

    Tomáše Kluse prostě musíte znát! A jestli ne, tak ho koukejte poznat, protože ten kluk je prostě boží :) Dejte mu do ruky kytaru, postavte před něj mikrofon a příští minimálně hodinu se nepřestanete nablbe usmívat...:D Navíc vskutku vládne perem a píše si pěkný blog na svých stránkách (ač to teď trochu fláká... :) Tohle je už druhý dotisk jeho zpěvníku, který báječně graficky a výtvarně připravil Tomáš Kučerovský, bratr Jirky Kučerovského, který s Tomášem hraje.


    Monster High
    Monster High je zbrusu nová série o střední škole, lásce a odlišnostech, říznutá trochu hororovým motivem. Ale vlastně se není čeho bát. SOV, neboli Sabotéři obvyklých vlastnosti (či chcete-li monstra a příšery) se snaží zapadnout a být nenápadní. Maskování je tak dokonalé, že možná ani netušíte, kdo s vámi vlastně chodí do třídy…
    Na Salemské střední se to ale brzy změní a město už nikdy nebude, jaké bývalo. Způsobí to teprve před patnácti dny „vyrobená“ Frankie Steinová, která neváhá jít se svou zelenou kůží hrdě na trh. Ale nebude to mít snadné, protože studenti jsou naprosto vyděšení z drbů a šeptandy o monstrech, co se údajně prohánějí po školních chodbách. To Frankie přesvědčí, že pro holku, jako je ona, může být střední docela drsná. Podaří se jí mezi „normáky“ najít kamarádku, které by svěřila své veliké tajemství?

    O Monster High už jsem vám psala tady...


    ZÁŘÍ 

    Nocturnovi mají namířeno na návštěvu svých příbuzných ze Starého světa, kteří žijí v podzemním upírském městě Morosia. Ale Oliver, Dean a Emalie mají na tuto cestu svůj vlastní plán. Trojice kamarádů je přesvědčena, že záhadná žena jménem Selene, jež žije v Morosii, by jim mohla pomoci zjistit pravdu o zmizení Emaliiny matky a Oliverově předurčení v upírském světě. A nesmějí ztratit ani okamžik – protože pokud zlověstné konsorcium Polosvětlo najde Selene jako první, všechny jejich odpovědi by mohly být navždy ty tam.

    Další, už třetí příběh Olivera Nocturna, malého upíra... tyhle knížky jsou s trochou nadsázky kombinací Harryho Pottera a Darrena Shana. Je to spíš pro mladší čtenáře, ale na druhou stranu díl s dílem je to zamotanější a temnější...




    Tajný finty oblíbených holek 
    Lydia a Julie jsou nejlepší kamarádky a mají jeden společný cíl: zjistit v čem spočívá popularita. V tomhle sešitě si zaznamenávají své nápady a postřehy z pozorování oblíbených a populárních holek u nich ve škole. Když se je ale pokusí napodobit, nefunguje to tak docela, jak by mělo... Lydii hrozí, že bude plešatá, rodiče ječí a do Julie se zakouká naprosto nepřijatelný kluk. A to všechno má dalekosáhlé následky pro jejich přátelství...

    Tahle knížka je velká legrace a možná vás přivede na sentimentální vzpomínky jako mě. Měli jste někdy s kamarádkou sešit, do kterého jste si psali vzkazy a kreslili různé malůvky? Já ano a říkaly jsme tomu "Dopisovníček" a tohle je přesně takový! :D



    Válka čarodějek - Ledová pustina
    Anaid je vyvolenou, čarodějkou s rudými vlasy, jež by dle dávného proroctví měla ukončit odvěkou válku čarodějek. Je na to však připravená? Anaid se Selene prchá z Urtu, aby unikly smrtelnému nebezpečí hrozícímu od strašlivé čarodějky z rodu Odiš. Cestou Selene vypráví o své minulosti a Anaid s údivem odkrývá neznámé stránky matčina života. A před Anaid vyvstávají dotěrně nepříjemné otázky. Neměla Selene přeci jen prsty ve vraždě své přítelkyně? Proč před ní skrývá pravdu o Cristině Olafové? A kdo byl její otec?
    Zatím není obálka...Další druhý díl, na první se můžete mrknout tady.

     

    Glee - Letní prázdniny
    K tomuhle dílu ještě nikdo nenapsal českou anotaci (ale usilovně se na ní pracuje;)) a anglická je trochu nablbá... Je to třetí a prozatím poslední kniha na motivy seriálu Glee. Tenhle třetí díl je vyložně pro znalé fanoušky, čtenář, který seriál nikdy neviděl, se možná trochu ztratí v ději, ale na druhou stranu je tam toho dost vysvětleno polopaticky. Více o třetím Glee tady ;)


    Když se pes směje
    Tomáš je kluk z bratislavského sídliště, zrovna mu bylo patnáct, kapesné je směšně malé, holkám ve třídě vyrostla prsa, otec a matka prudí. Prostě těžký život.
    Za slupkou drsňáka, který pro sprosté slovo nebo nějakou jízlivost nejde daleko, je ale pořád jen poctivým a hodným klukem, který si chce užívat života, randit, jezdit na kole, chatovat s kámošema a mít kolem sebe lidi, které má rád. Někdy se i tohle zdá jako příliš velká očekávání…

    Báječná a trochu hořkosladká slovenská knížka, která už získala celou řadu ocenění. Mimo jiné třeba: Objev roku – Cena Stana Radiča, Kremnické gagy 2009, Finalista soutěže Anasoft Litera za rok 2008, Nejlepší kniha pro děti a mládež – zima 2008, Bibiana a Slovenská sekce IBBY... tak snad bude úspěšná i v Čechách :)


    ŘÍJEN

    Pokud jde o vztahy, Remy se vyzná. Koneckonců se všechno naučila od své matky, která v současné době pracuje na manželovi číslo pět. Pak ale potká Dextera, který se vymyká všem pravidlům, co si, pokud jde o kluky, stanovila. Určitě nebude ten pravý. Ale Remy na něj nedokáže přestat myslet a zbavit se ho. Nebude to tím, že začíná chápat, o čem jsou všechny ty milostné písně?

    Sarah Dessen je pojem. Tuhle knížku jsem nečetla, ale rozhodně se na ni mrknu (omluvte trochu kostrbatý překlad anotace z Goodreads... :))

    „Můžeš na pět minut předstírat, že jsi moje holka?“ ptá se Nick Norah, když mezi návštěvníky klubu uvidí svou bývalku. A právě takovým klišé začíná příběh dvou mladých lidí, jejichž životní cesty se náhle protnou a trochu kodrcavě pak spolu pokračují.
    Nick je basák a jediný hetero v punkové kapele plné gayů. Norah je dívka, která má pocit, že víc problémů by nedokázal řešit ani tým specialistů v pentagonu. A jediná společná noc v New Yorku. A najdete v ní všechno – zoufalství, touhu, odpuštění, zklamání. Jsou tu rodiče, s kterými je nutné nějak vyjít, jsou tu přátelé, s nimiž vyjít je někdy těžší než zdolat Mt. Everest. A je tu kluk a holka, kteří pro jednou nechtějí nic jiného než být sami sebou, nepředstírat, na nic si nehrát, ani se snažit s kýmkoliv vyjít. A je tu láska, vztek a nekonečný seznam písniček. A je to příběh, který si prostě musíte přečíst.
    Česká obálka taky ještě není hotová, ale určitě na ní bude tahle fotka...
    více o knize Nick a Norah tady


    Na své osmnácté narozeniny začne Aaron slyšet podivné hlasy a je přesvědčen, že se zbláznil. Jakmile se odstěhuje z dětského domova, neví, komu může důvěřovat. Rád by se svěřil svojí spolužačce, co se mu líbí, ale bojí se, že si bude myslet, že je blázen. Poté ho začne sledovat tajemný muž, který zná Aaronovu problematickou minulost. A má pro něj zprávu: Jako syn smrtelníka a anděla byl vybrán pro veledůležitý úkol. Aaron se ho pokouší odmítnout a popírá své nadpřirozené schopnosti. Ale musí se se svým dědictvím vyrovnat - a to rychle. Temné síly nabývají na moci a jsou odhodlány jej zničit....

    Uáá, tohle bude moje první andělská kniha a jsem moc moc moc zvědavá :D Není ten chlápek na obálce k sežrání?

    LISTOPAD

    Demonata - Massagre (název je zatím PRACOVNÍ...)
    Světla! Kamera! Massagre! Grubbs Grady a jeho nevlastní bratr Bill-I se nadšeně připojují k jejich strýci Dervishovi coby poradci pro nejnovější film kultovního producenta hororů Davida Hayma. Natáčet se bude v opuštěném městě, které přejmenovali na Massagre, půjde pochopitelně o démony a bude to mistrovské dílo. Ale natáčení naruší podivné incidenty a Grubbs si začne klást otázku, zda tu jde opravu jen o film...

    Grubbs Grady je zpět! Už třetí kniha ze série Demonata! Víc není potřeba dodávat :)



    Emily je...
    1. šílená vědátorka
    2. milovnice koček
    3. malířka po zdech
    4. stavitelka Golema
    5. virtuo-spastická kytarista
    6. zákeřná bruslařka
    7. lstivá výtržnice
    8. krotitelka poltergeistů
    9. řešitelka tajemství
    10. mistryně fórků
    11. eXtrémní prokrastinátorka
    12. šťastná samotářka
    13. jedinečný originál
    ...a teď jsou dvě

    Emily Strange je fakt divná holka a tohle je už její druhý román. Taky má ještě komiks. Výtvarné zpracování obojího je podle mě dokonalé :)


    Jane Robertsová byla dlouho docela obyčejná holka od vedle. Dokud se se svou nejlepší kamarádkou nepřestěhovaly do L. A. a nestaly se hvězdami reality show. Teď jsou holky v tom naprosto nejžhavějším centru Hollywoodu. Ale život není přece jen samé nakupování a party... Když na veřejnost uniknou Janeiny pikantní fotky, odstartuje to ohromný bulvární skandál. Jane požádá svou kolegyni z reality show, Madison Parkerovou o pomoc, ale je to vážně správná volba?

    Druhá kniha od hollywoodské a MTV hvězdičky Lauren Conrad navazuje tam, kde skončila první. Což bylo uprostřed docela napínavé situace, takže se těšte, jak že to bude dál...:)


    Rose žije v sirotčinci od té doby, co si jen pamatuje. Jednoho dne sirotčinec navštíví štíhlá žena v elegantním kabátě a hledá služku, která by jí dělala děvče pro všechno a vybere si právě Rose. Paní Bridgesová vypadá přísně, ale je překvapivě příjemná. Ve svém novém domově Rose zjistí, že je doslova nasáklý magií! Pozná to, protože má část magie i sama v sobě... Pokud máte rádi Harryho Pottera a Lemony Snicketta, budete knihy o Rose milovat!

    Roztomilá první knížka nové řady pro všechny princezny a čarodějky tělem i duší :)


    Co kdyby vám zbýval jeden jediný den života? Co byste dělali? Koho byste chtěli políbit? A jak daleko byste zašli pro záchranu vlastního života? Samantha Kingstonová má všechno, co si jen může přát - báječného kluka a to nejlepší z celé střední Thomase Jeffersona, stolem v jídelně počínaje a parkovacím místem konče. Pátek 12. února měl být jen dalším dnem v jejím dokonalém životě. 
    Místo toho bude posledním.
    Ale pak dostane druhou šanci. Tedy vlastně hned sedm šancí. Prožije svůj poslední den znovu a znovu během jednoho týdne a bude se snažit rozmotat záhadu vlastní smrti. A objeví skutečnou hodnotu všeho, co navždy ztratila. 

    To nejlepší na konec :) Myslím, že tohle bude fakt předvánoční bomba! Na obálce bude stejná fotka jako na slovenském vydání, tak abyste měli představu...


    UUUUf, tak jestli jste dočetli až sem, gratuluju! Co tomu říkáte? :) Pokud jde o obálky, v případě, že tu nejsou už rovnou české, budou stejné jako originální. A ty anotace některých knih jsou opravdu šity rychlou jehlou z Goodreads, tak je prosím berte s rezervou. Snad jsem vás nezahltila :D




    Inspiration (6)

    6
    COMMENTS
    Poslední dobou jsem meme pěkně flákala. Takže se to ode dneška budu pokoušet napravit. Začnu nedělně inspiračním meme Nikki Finn. Mým dnešním tématem jsou knihkupectví...





    A na závěr placka, kterou bych si rozhodně měla pořídit... :D




    photos from weheratit.com

    Review: JEDEN DEN

    5
    COMMENTS

    David Nicholls
    JEDEN DEN

    Oficiální anotace: Představte si, že někdy během střední školy potkáte člověka, který vám tak přiroste k srdci, že už ho nikdy nedostanete z hlavy. Chodit spolu ale nezačnete. Přesně to je případ Dextera a Emmy, kteří jsou přátelé už dvacet let - od osmaosmdesátého se setkávají vždy po roce. Je samozřejmě jen otázka času - i když nepřiměřeně dlouhého - než se z takového vztahu vyklube něco víc, než jen návštěva muzea a výroční večeře.

    Úspěšný román ze současné Anglie vypráví příběh o tom, že skutečné přátelství mezi mužem a ženou není možné, a musí buď skončit, anebo se proměnit v něco jiného, a také o tom, že si ty nejzákladnější věci uvědomíme, až když je pozdě. Vtipně napsaný příběh, ale skrývá nejen úsměvné a citlivě napsané sondy do lidských citů. Vztah, který přešel od náhodné známosti na jednu noc po věrné i nevěrné přátelství až k hluboké lásce a krátkému manželství jakoby mimochodem pod komickým nátěrem ukazuje změny zvyků, mravů a politiky v Británii posledních dvaceti let. Hlavním tématem příběhu se více než klasická "lovestory" stávají pocity osamělosti a hloubka rozporu mezi mladickou nesmiřitelností a kompromisy, které jsme nakonec schopni tolerovat.
    Tahle kniha byla opravdu, ale opravdu dobrá. Dřív už jsem popisovala, jak se mi povedlo ji ukořistit, což sice se samotným čtenářským zážitkem nemá nic moc společného, ale potěší to :) Každopádně na tuhle knížku jsem byla docela dost zvědavá. Argo vrazilo do její propagace docela velký balík, takže jsem všude zakopávala o tuhle oranžovou obálku se siluetami. A naštěstí mě nezklamala. Podle anotace jsem usuzovala něco na způsob filmu Každý rok ve stejnou dobu (který je mimochodem taky moc povedený, miluju Alana Aldu :)), ale tohle bylo nakonec malinko jiné. Jeden den je ten typ knihy, kdy ještě týden nebo i čtrnáct dní po jejím dočtení přemýšlíte o hlavních postavách. Říkáte si "co by, kdyby", přemýšlíte, jak se jim asi daří dál, co se mohlo dít poté, co knižní příběh skončil... zkrátka vám připadají jako takoví skoro reální písmenkoví známí, či dokonce kamarádi. Mám takovéhle knížky s přesahem moc ráda. Dokládá to totiž, jak moc dobře a realisticky byly její charaktery vykreslené. Tak, že téměř ožívají.

    Pokud jde o samotný děj, odehrává se v rozpětí dvaceti let. A každá kapitola popisuje jeden rok. Začínáme 15. července 1988, na pomezí rána a noci, první, kterou spolu hlavní hrdinové strávili (ale ve vší počestnosti). Mají zrovna po promoci na vysoké škole a celý život před sebou. Emma je intelektuálka, ne moc hezká, obyčejná, ale trochu podivínka s velkýma brýlema a jasným světonázorem. Dexter je její naprostý opak, playboy a hezoun, který za studií vymetl nejednu party a otočil se za každou sukní. Vlastně se k sobě vůbec nehodí. A jejich cesty se po téhle upovídané noci (protože fakt na nic jiného nedošlo) zdánlivě rozcházejí. Moudrý čtenář ale ví, že to tak nebude ani omylem. Emma je totiž do Dextera pořádně zakoukaná, je to pro ní takový ten osudový chlap, o kterém ví, že ho nikdy mít nebude. Dexter Emmu bere jako kamarádku, hodně dobrou, ale jen kamarádku. Tedy prozatím... :)

    Film bude na podzim!
    Roky plynou a my sledujeme životní osudy obou hlavních postav. Dexterovi se podaří prorazit v médiích, dělá moderátora, stále ne a ne dospět a po rychlém vrcholu zákonitě následuje drsný pád, protože popularita je věc vrtkavá. Emma se životem probíjí o něco hůř. Chvíli hraje ochotnické divadlo, chvíli pracuje v jedné dost nechutné restauraci, pak učí na základní škole. Její hlavní cíl je ale stát se spisovatelkou... no cesta je to trnitá, ale nakonec se jí to podaří, ač tomu člověk dlouho nevěří. Oba mají různé vztahy (Dexter se dokonce ožení a má dceru), jejich partneři přicházejí a odcházejí, ale oni dva se s většími či menšími pauzami stále stýkají a vy víte, že prostě musí nakonec skončit spolu. Když k tomu konečně došlo, začala jsem si říkat, že jako jo, dobrý, slušná kniha, předvídatelná, ale holt to bude ta romantika s hollywoodským happy endem, kdy hlavní hrdinové odcházejí do západu slunce. Ovšem to, co se událo v poslední části mi docela vyrazilo dech, protože takové rozuzlení jsem nějak nečekala. Takže pokud se nechcete připravit o zážitek z četby, následující odstavec přeskočte... (ačkoliv o určité překvapení vás stejně připravuju, já byla naprosto ukolébaná tím, že už žádné drama nemůže nastat...)
    Když už spolu totiž Emma a Dexter nějakou dobu konečně žijí, přemýšlejí o dítěti, shánějí lepší bydlení... tak v tomhle okamžiku Emmu na kole srazí auto a ona umírá. A to tak najednou a obyčejně, že jsem na stránku, kde končí tahle kapitola koukala dobrých pět minut s otevřenou pusou. Jasně, když si to teď uvědomím, byly tu signály, že se něco bude dít, to štěstí bylo tak očividné, že se zkrátka muselo pokazit... Ale jak píšu už výše, David Nicholls mě dovedl tak ukolébat tím, jak příběh plynul, že jsem prostě byla v šoku...
    Abych to shrnula, tahle knížka jistě stojí za přečtení a jsem moc zvědavá na její filmové zpracování. Pět hvězdiček jí nedám jedině proto, že některé scény byly až moc očividné a už milionkrát použité v jiných knihách či filmech a tak trochu vyvařené. Škoda těchhle momentů. Jedním z nich byl například okamžik, kdy je Dexter na návštěvě u rodičů svojí nastávající ženy, kteří jsou trochu snobští. Během jedné takové hloupé hry se chce co nejvíc předvést a pochopitelně provede naprostou koninu a je z toho trapas jako hrom. Děsně mi to připomínalo scénu z filmu Fotr je lotr, jak tam hrají ten vodní volejbal a Ben Stiller v návalu soutěživosti rozbije sestře své přítelkyně nos. Tak tohle bylo něco podobného a podobně předvídatelného...

    photos from weheartit.com